Saps si el teu gat està content amb la higiene, el tipus de sorra i ubicació del sorrall?

Saps si el teu gat està content amb la higiene, el tipus de sorra i ubicació del sorrall?Molt sovint a la consulta veiem que surgeixien dubtes sobre el sorrall i el comportament del gat en relació amb aquest, per això hem preparat aquesta informació on es poden resoldre la majoria d’aquests dubtes.


La ubicació del sorrall


Ha de situar-se a un lloc tranquil tot el dia (ex. Ull amb les rentadores! el soroll d’una centrífuga pot alertar el gat i agafar aversió a la sorra, cuines amb extractors…).

El gat no ha de ser molestat ni per nosaltres ni per altres animals mentres fa les necessitats.

Ha de situar-se lluny del menjar i l’aigua.

Tenim tendència a posar el sorrall en racons discrets i amagats, però hem d’intentar que el gat pugui entrar-hi còmodament, ha de poder fer la volta sobre sí mateix, ha de poder rascar la sorra pels diferents racons i s’ha d’evitar que el cap xoqui amb la paret.Tipus de sorrall:

La safata si la triem coberta ha de permetre la mobilitat que hem comentat anteriorment i ha de ser prou alta perquè no roci el cos i/o el cap amb el sostre.

Ha de ser prou alta per fer-hi cabre la sorra i que pugui rascar sense que surti, però haurem de vigilar en gatets i en gats geriàtrics que puguin tenir problemes per entrar. De ser així haurem de fer servir una sorrall més baix.


Número de sorralls:


Es recomana que el nombre de sorralls sigui igual al número de gats que tenim + un sorrall extra.

És a dir, si tenim 1 gat, es recomana posar 2 sorralls, si tenim 2 gats 3 sorralls, etc.

Amb el temps, en funció de l’observació de preferències i hàbits, potser que poguem prescindir d’un sorrall.Neteja del sorrall:


És una qüestió d’empatia i sentit comú, els gats són animals molts néts i higiènics i poden agafar aversió al sorrall si aquesta no està neta, han de vigilar on trepitjar, o no poden rascar perquè la sorra està humida i s’enganxa.

La neteja ha de ser diària, amb una pala retirarem els excrements i les zones on la sorra s’hagi conglomerat intentant que no es barregi la sorra neta amb la bruta. No es recomana barrejar la sorra amb la pala indiscriminadament.Canvi de sorra:


En funció de la sorra i volum de deposicions, canviarem la sorra completa amb més regularitat o menys, de mitja s’hauria de fer 1 cop per semana.

L’assafata s’ha de netejar i desinfectar amb un producte tipus lleixiu i secar ben secat.

Posarem uns 5 cm de gruix de sorra.Tipus de sorra


No hi ha un tipus de sorra ideal, però com a mínim ha de tenir capacita per absorvir l’orina.

En general es recomana que si una sorra ens funciona és millor no canviar-la.  Les sorres més econòmiques, són absorbents però no agloremants i fan pols i de seguida fan olor a orina i s’hauran de canviar més sovint que la resta. Hi han sorres ecològiques biodragradables i de sintètiques… és probar quina és la més adequada per a ell i per nosaltres.
El meu gat dorm dins el sorrall!!


Potser normal en gatets, mica en mica al crèixer van fent un millor ús del sorrall.

En gats adults, es pot donar en casos on hi hagin varis gats o altres animals com a manera de guardar el sorrall com a propietat seva i com a protecció.

En gatets i gats adults es recomana d'oferir algún refugi tipus caixa de cartró, llit, o cova i intentar redirigir aquesta zona com a zona de seguretat i descans.

En gats geriàtrics potser un signe de debilitat i senilitat, es recomana revisió al veterinari.El meu gat orina/defeca fora del sorrall!!


1.Comproba que compleixes tots el requisits referents a ubicació, número i higiene del sorrall, en més del 75% dels casos es tractarà d’aversió al sorrall.

2.Situació ambiental, canvis a la casa que puguin generar estrés felí, èpoques de zel. Es recomana l’esterilització.

3.A on està orinant:

Lluny del sorrall:

Alfombres, edredons sobre la roba: Són zones absorbents, si el problema és periòdic es recomana retirar temporalment o posar un plàstic a la superficie a on orina i posar al costat un sorrall, si va el sorrall mourem aquest una mica cada semana fins a ubicar-lo a una zona més discreta.

La roba l’haurem de rentar amb productes de neteja tipus detergent enzimàtic com és el “KALIA OXIACTION”, que elimina del tot feromones i marcatges.

L’us d’amoníac i lleigiu estarà totalment contraindicat ja que aquests tenen molècules semblants a les de la orina i els gats poden sentir-se estimulats a continuar orinant allà.

En cas que orinin en piques de bany o banyeres, també haurem de desinfectar la zona amb detergent enzimàtic i privar el pas (portes tancades) i posar un sorrall aprop.


Al costat del sorrall: Si orina i defeca al costat del sorrall potser que com hem citat anteriorment la ubicació no sigui correcte o que realment el gat presenti dolor o estrenyiment per problemas d’artrosis o deshidratació per malaltia, aquests casos són motius de visita al veterinari.Si tot i aixís continua orinant fora de lloc consulta’ns per profunditzar més detalladament en el cas individual.

Per acabar, si el teu gat orina de cop i volta fora del sorral o va al sorrall repetidament sense orinar podria tractar-se d’una cistitis o obstrucció uretral, en aquest cas aconsellem que ens truqueu amb carácter urgent.


 

Esperem que aquesta informació us hagi resolt els dubtes que puguéssiu tenir respecte aquest tema. Si teniu qualsevol altre pregunta no dubteu a fer-nos-ho saber, us atendrem encantats.L’equip de veterinaris d’ ANIMALIA.

www.animalia.cat

animalia@animalia.cat