PROBLEMES DENTALS EN CONILLS

PROBLEMES DENTALS EN CONILLS

Aprofitant el cas d’en Manchitas us volem explicar en què consisteix la patologia dental en conills i rosegadors i quin és el tractament indicat.

 

En Manchitas és un conill mascle de 1,5 anys que va venir de visita perquè portava una setmana que pràcticament no menjava res. La seva dieta habitual era sobretot pinso i també fenc i petites quantitats de fulles verdes i fruita. Però ara només menjava alguna fulla verda i fruita.

Durant la consulta, es va realitzar una exploració física completa (examen d’orelles, ulls, auscultació del cor i pulmons, etc) i es va observar mentre s’examinava la boca que les dents estaven més llargues del normal.

 

Tant els conills com els rosegadors (tipus Conill D’indies “Cobaya” com Xinxilla) tenen les dents de creixement continuo. Això vol dir que les seves dents creixen durant tota la seva vida i l’alimentació és una part molt important per tal de mantenir les dents sanes.

 

Què és el que han de menjar?

Fenc, fenc i més fenc!!

El fenc (heno) ha de representar el 80% de la dieta. Avui en dia hi ha molts fencs al mercat i també de molts gustos diferents. Es recomana un fenc de bona qualitat i anar variant per tal que l’animal en mengi de diferents sabors. El fenc d’alfalfa es recomana sobretot en cries però en animals adults donar-ne en poques quantitats.

A Animàlia disposem d’una de les millors marques de fenc del mercat “OXBOW” que es caracteritza per presentar fencs de diferents gustos i textures per tal de mantenir una bona salut dental pel conill/rosegador.

 

I el pinso?

El pinso representa un 10% de la seva dieta. Sempre es recomana donar-ne en poques quantitats ja que els hi sol agradar molt i tendeixen a triar el pinso si els deixem escollir! També és adequat dona un tipus de pinso extrusionat en forma de pellets on no hi hagi barreja de diferents aliments (per tal d’evitar la selecció). Sobretot es recomana evitar pinsos que continguin cereals o llavors.

Evitar aquest tipus de pinsos                                              Pinso extrusionat, recomanat però en poques quantitatsFulles verdes:

Es poden donar sense cap problema fulles verdes per complementar el fenc. Es recomana sempre que s’introdueixi un aliment nou vigilar la forma de les caques i introduir els aliments nous un per un. Es pot donar: rúcula, escarola, endívia, canonges, fulles de pastanaga, api, fulles de coliflor, fulles de nap i remolatxa, espinacs (en moderació), etc.

També s’han de reduir al mínim els aliments rics amb hidrats de carboni com ara la fruita, el pa, cereals y algunes llaminadures comercialitzades per conill (com ara les barretes de cereals).

 

Podem donar-li premis?

Es recomana que els premis siguin herbes i plantes de diferents gustos. Avui en dia hi ha al mercat gran varietat de premis dedicats només a les nostres mascotes!.

Així doncs la patologia dental pot estar provocada per diferents motius:

1.      Falta d’efecte abrasiu de la dieta: La fibra de la dieta és molt important ja que proporciona un desgast en la superfície de la dent durant la masticació i per tant les dents es mantenen anivellades.

2.      Malaltia metabòlica òssia: molts dels conills que presenten problemes dentals s’observa descalcificació dels alvèols dentals i dels ossos del crani. Això està relacionat amb dietes basades amb pinso de cereals que tenen un baix contingut en calci.

3.      Causes genètiques: Les races nan tenen tendència a la braquignàtia maxil·lar (la maxil·la és més curta que la mandíbula) de manera que la mala oclusió de les dents provoca que els incisius creixin en excés.

4.      Causes traumàtiques

Com pots saber si el teu conill presenta problemes dentals?

Sovint els signes que solen presentar els conills amb problemes dentals són

-Pèrdua de gana o selecció pel menjar més tou

-Pèrdua de pes

-Epífora (llagrimeig o secreció purulenta).

-Formació d’abscessos per la zona de la cara/mandíbula

-Pelatge amb mal estat

-Saliveig o problemes de pell per la zona del coll degut a una excés d’humitat

-Exoftalmos (ulls més sortits del normal).

 

 

Tornant al cas d’en Manchitas....

Es va fer anestèsia general per fer radiografies de crani i exploració de la boca. A les radiografies es va veure deformació de la mandíbula (fletxes vermelles) degut a que els molars estaven creixent més del normal. Les dents en general també estaven començant a presentar curvatures anormals, cosa que ens indicava que segurament el problema dental d’en Manchitas seria crònic...


Les radiografies dentals són molt importants per indicar-nos la cronicitat de la malaltia dental i el pronòstic.A la exploració de la boca es va observar que els molars inferiors, sobretot del costat esquerra eren més llargs del normal i estaven deformats de tal manera que anaven directa contra la llengua causant una úlcera en aquesta molt important.

Imatge de la boca on s’observa un molar que creix en direcció la llengua

causant-li una úlcera de grans dimensions.


Es va procedir al llimat de les dents i se li va administrar tractament mèdic pel dolor i antibiòtics.

En Manchitas es va recuperar molt bé de l’anestèsia i al cap de 24h li vam donar l’alta perquè ja havia començat a menjar fenc.

Al caps d’uns dies els propietaris ens van trucar diguent-nos  que estava recuperat al 100% i ja feia vida normal!.

 

Ara tocava començar a fer un canvi en la dieta d’en Manchitas i fer revisions periòdiques al veterinari per evitar que li torni a passar...

 

RECORDEU!

ÉS MOLT IMPORTANT QUE ALIMENTEU BÉ A LES VOSTRES MASCOTES, JUNTAMENT AMB REVISIONS ANUALS AL VETERINARI!

TAMBÉ RECORDEU QUE ELS CONILLS S’HAN DE VACUNAR!

 

Tornar a notícies