¿Sabies que la malaltia periodontal és un dels problemes de salut més comuns en els gossos? i que els gats també la poden patir?

¿Sabies que la malaltia periodontal és un dels problemes de salut més comuns en els gossos? i que els gats també la poden patir?


La majoria dels gossos de més de 2 anys d’edat, pateixen algún grau de malalatia periodontal i és la causa d’infeccions dentals i pèrdua prematura de dents tant en gos com en gats.

 Normalment a la boca hi ha bactèries, però quan la població bacteriana creix massa ràpid es pot començar a generar una placa dental de tosca sobre les dents. Aquesta placa, si no s’elimina, l’animal pot patir una gingivitis (inflamació de les genives). En aquesta fase un tractament a temps com potser la neteja de boca, potser del tot curatiu.

Si no es fa cap tractament, la malaltia avança a periodontitis amb una inflamació més greu de genives, sarro sobre les dents i pèrdua d’ós i d’estructures de subjecció al voltant del dent.

La periodontitis és la pèrdua entre la unió de la dent i la geniva i es pot classificar en diferents graus segons la gravetat.

Es tracta d’un procés cíclic que alterna periòdes actius de destrucció amb periòdes passius.

Aquest procés, tot i tractament, es pot arribar a controlar però ja no invertir o curar.

Classificació segons la gravetat (estadis 1a 4) de malaltia periodontal

SÍMPTOMES

Sovint el mal alè (halitosis), és el primer signe indicador de malaltia periodontal.

Durant la fase inicial (gingivitis) hi ha signes d’inflamació de les genives al voltant de les dents afectades. Això progressa a periodontitis, amb una inflamació més greu de les genives al voltant de les dents afectades, que es veuen de color vermell, iflamades i doloroses. Es forma sarro sobre les dents, aquestes es poden moure, i pot quedar l’arrel exposada fins acabar caient i poden tenir dificultats per a menjar.

El resultat d’una malaltia periodontal sense tractar poden ser l’aparició d’abscessos, fístules oronasal…afectació de la mandíbula i/o maxilar, i bacteriemia (bacteries a circulació sanguínea), que poden provocar infeccions al cor, fetge, ronyons i oculars.

FACTORS QUE CONTRIBUEIXEN A LA MALALTIA:

·        

Raça: La persistència de les dents de llet i la malaoclusió dental (quan la mandíbula no encaixa correctament amb la mandíbula), és més típica de raçes petites i raçes braquicefàliques (Bulldogs, bóxers…). També sembla que hi han factors genètics relacionats amb la malaltia dental en raçes com Llebrers, Schnausers, maltesos i en el cas dels gats en Abisins i Somalíes.

·        Dieta i hàbits de masticació: Normalment el fet de mastegar l’aliment fa que es produeixi una neteja fisiológica, de la dent a través de l’abrasió. Les dietes toves (humides,llaunes, menjar casolè)…disminueixen aquesta neteja a diferència del pinso.

El pinso, doncs, ens proporcionarà més abrasió al mastegar i generarà més quantitat de saliva, beneficiós pel control de la flora bucal.

DIAGNÒSTIC

Els veterinaris tenen la formació necessària per fer exàmens dentals que els permetin determinar si un gos presenta malaltia periodontal. Per determinar la magnitud de la malaltia pot arribar a ser necessari l’examen de la boca sota anestèsia general i fer radiografies.

Si el teu gos té mal alè o sospites que pot tenir una malatia periodontal, demana cita al veterinari per a una revisió!


TRACTAMENT

Un cop diagnosticat de la malaltia, el tractament s’haurà de començar quan abans millor.

El tractament es basa en l’eliminació de la placa bacteriana i sarro de les dents afectades.

Serà necessària la realització d’una neteja de boca sota sedació. En casos greus s’haurà de procedir a l’extracció de les peçes dentals que estiguin afectades.

Els antibiótics tenen un paper clau també en el tractament, poguent-se pautar prèviament i posteriorment a la neteja bucal.

 

La millor estratègia contra la malaltia periodontal és la PREVENCIÓ! Consulta’ns sobre com prevenir la malaltia dental a la teva mascota.

ESPEREM QUE AQUESTA INFORMACIÓ US SIGUI D’AJUDA.L’Equip veterinari Hospital Animàlia